23.11.06

Tuhti pulskimus


Ylipaino on kasvava ongelma myös täällä Suomessa. Suomalaisista miehistä 66% ja naisista 49% ovat vähintään lievästi lihavia, kertoo ktl. Ei ole kummastuksia nostava tieto aikuisten osalta, mutta Suomen lääkäriyhdistys kertoo että laskentatavasta riippuen 10-20% alle 18 vuotiaistakin on jo ylipainoisia.

Millä puututaan? Viimeajat on puhuttu alkoholiveron alennuksesta aiheutuneista terveysongelmista. Nyt palavat puheenvuorot eduskunnassa vaativat veron nostamista asteittain korkeammaksi, kunnes sopiva taso löytyy. Oukei, jätetään tuon perseilyn vatvominen näin pienelle. Se miksi tuon nostin esille on, mitä EI ole tehty.

Terveyshaitat (ja kustannukset) ovat nousseet kun alkoholin kulutus on kasvanut, mutta miksi siihen pitäisi puuttua verotuksen keinoin? Minne on kadonnut valistus, tiedotus sekä ennaltaehkäisevä toiminta?

Ylipaino-ongelman suhteen asetelma on toisinpäin. Terveellisestä ruokavaliosta ja elintavoista yleensäkin tiedotetaan kouluissa ja terveyskeskuksissa. Myös eri kampanjat näkyvät katukuvassa värikkäinä julisteina sekä televisiomainoksina.

Niin, tiedotus on hoidossa, mutta miksei puututa myös verotukseen? Luokitellaan uusi ALV luokka (kuten teveysvaikutteiset elintarvikkeet) ja lasketaan näiden verottaminen mahdollisimman alas.

Näin saataisi jokaiseen kauppaan ja kioskiin halvempia vihanneksia ja kasviksia, leseitä sekä kolesterolia alentavaa margariinia. Kaikki voittavat; kansalaiset syövät terveellisemmin, terveysmenot (sekä sairaspoissaolot) vähenevät ja valtio säästää. Tiedä vaikka fyysisestä terveydestä säästetyt varat saataisi ohjattua mielenterveyspalveluihin. Tai vielä uuden musiikkitalon rakentamiseen..

Ei kommentteja: